Jak na boj proti celulitidě

Celulitida je kosmetický problém, který trápí řadu z nás. Projevuje se takzvanou pomerančovou kůží, tedy zvrásněnou pokožkou, která nepůsobí příliš esteticky. A proč že celulitida vzniká? Faktorů, které její výskyt ovlivňují, je hned několik. V tomto článku se dozvíte nejen, co celulitidu způsobuje, ale také jak s ní bojovat. I když zcela odstranit se vám ji doma nejspíše nepodaří, máme pro vás několik rad, jak její výskyt alespoň značně omezit. 

Co je to celulitida a jak vzniká

Celulitida je zjednodušeně metabolická porucha podkožní tkáně, kdy dochází v důsledku nahromaděných odpadních látek ke zvětšování kožních buněk. Projevuje se zvrásněním pokožky, kterou pak označujeme jako takzvanou pomerančovou kůži. Nejčastěji bývají celulitidou postiženy partie, kde se ukládá větší množství tuku, tedy hýždě, stehna a boky.

Faktorů, které přispívají ke vzniku celulitidy je celá řada. Prvním z nich je pohlaví. Ženy trápí celulitida mnohem častěji, než muže. Důvodem je jiné postavení tukových buněk a pojivové tkáně. Dalším faktorem je věk. Jak stárneme, snižuje se schopnost naší kůže produkovat kolagen, což se projevuje na naší kůži právě ztrátou pružnosti a zvrásněním pokožky. Navíc se s postupem věku může zhoršovat krevní oběh, což může být také jednou z příčin vzniku celulitidy. V neposlední řadě to jsou také geny, které mají na vznik celulitidy vliv. S geny toho sice moc neuděláme, avšak výběr životního stylu je zcela v našich rukou. A právě špatná životospráva, nedostatek pohybu a stres přispívají ke vzniku celulitidy poměrně velkou měrou. 

Celulitida často trápí také těhotné ženy. Důvodem není pouze extrémní pnutí kůže, která se musí přizpůsobit rostoucímu bříšku, ale také zvyšující se hladina hormonu estrogenu.

Jak předcházet celulitidě

Opět platí, že nejlepším lékem je vzniku celulitidy předcházet. Faktory, jako je genetická výbava neovlivníme. Avšak mnoho z nich je v našich rukách. Pojďme se proto podívat, co můžeme pro své tělo udělat. 

Dbejte na správnou životosprávu

Zdravá a vyvážená strava je alfou a omegou veškeré péče o tělo. Ve stravě byste se měli, nejen v případě celulitidy, vyhnout nadměrné konzumaci cukrů a soli. Naopak vhodnými potravinami jsou lněná semínka, ovoce a zelenina, mořské řasy a potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Velmi důležité je také dodržovat pitný režim. Dehydratovaná pokožka totiž ztrácí pružnost a je tak daleko pravděpodobnější, že se celulitida projeví. Samozřejmostí je pak omezení kouření tabákových výrobků a nadměrného pití alkoholu.

Masírujte

Masáž patří k jednomu z velmi účinných prostředků, jak celulitidě předcházet. Masáží totiž podpoříte krevní oběh a krev tak bude moci rychleji odvádět nahromaděné toxiny z tkání. A jak jsme si již řekli, právě nahromaděné toxiny jsou jednou z příčin vzniku celulitidy. Pokožku masírujte na sucho anebo s použitím masážních olejů, a to buď masážními kartáči či masážními přístroji. Pro dosažení viditelných výsledků masáž provádějte pravidelně. Po masáži je vhodné použití oleje, nebo jiného přípravku, který pokožku dostatečně hydratuje.

Zařaďte do své rutiny pravidelný pohyb

Není nutné trávit hodiny v posilovně. Daleko důležitější je důslednost a pravidelnost. Vhodné je zařadit nejen běh nebo třeba jízdu na kole, ale také cviky, jako jsou dřepy a výpady.

Jak ošetřovat postiženou pokožku

Existuje celá řada kosmetickým přípravků proti celulitidě. Kromě speciálních krémů výborně poslouží také například březový olej či skořice. Velice oblíbený je skořicový zábal nebo peeling se skořicí.

Z doplňků stravy je vhodné zařadit bylinky, jako je pampeliška, kopřiva, jírovec a fenykl. Zmíněné byliny pomáhají redukovat přebytečnou vodu v těle a tím zabraňovat krabatění pokožky. Nezapomínejte ani na kolagen, který udrží vaši pokožku pružnou.