Jak na hebká chodidla

V letních měsících většina z nás odhazuje plné boty a dopřává svým nohám volnost v podobě žabek, sandálů, případně chůze na boso. Avšak obzvláště po zimním období, kdy trápíme své nohy v uzavřených botech a kozačkách, nebo po delších tůrách v pohorkách, bývají nohy plné otlaků a kůže, zejména na patách, je suchá a popraskaná. Nejen, že to není příliš estetické, ale taková popraskaná kůže může způsobit i zdravotní komplikace. Máme pro vás proto pár snadných rad a triků, jak pečovat o svá chodidla tak, aby byla hebká a zdravá.

Zbavte se suché kůže

Nenahraditelným pomocníkem v péči o chodidla je pemza. Před jejím použitím je však vždy potřeba nejprve ztvrdlou kůži změkčit ve vodní lázni. Alespoň na 10 minut ponořte své nohy do teplé vody. Nejen, že pak bude kůže měkčí a mnohem poddajnější, ale pokud do vody přidáte například svou oblíbenou sůl do koupele, stane se z lázně také příjemná relaxační chvilka. Poté, co nohy z vodní lázně vytáhnete, začněte paty a další suché partie jemně obrušovat pemzou. Po odstranění přebytečné kůže nohy omyjte, osušte a ošetřete tělovým olejem. Ideální je takový s obsahem vitamínem E. Ten napomáhá regeneraci pokožky a udržuje ji hydratovanou.

Dopřejte peeling také svým nohám

Peeling na obličej používá snad každá žena a také leckterý muž. Proč tedy nedopřát peeling také vašim chodidlům? Nejen, že vám pomůže zbavit se odumřelých buněk a vyhladí vaše chodidla, ale také je prokrví. Buď můžete použít speciální peelingy určené přímo na péči o chodidla, nebo si takový peeling můžete vyrobit sami doma. Stačí smíchat kosmetický olej se zrnkovou kávou, solí nebo drcenými peckami. Výběr oleje je na vás. Peeling odvede svou práci, ať už použijete olej kokosový, arganový, ricinový či jakýkoliv jiný.  Peeling vmasírujte jemnými krouživými pohyby do navlhčené pokožky. Poté jeho zbytky opláchněte. Nohy je vždy nutné pečlivě osušit. Vyhnete se tak mykózám. Peeling je vhodné aplikovat 1x týdně.

Nepodceňujte hydrataci

Základem péče o pokožku je vždy hydratace. Ať už je řeč o pleti, nohou, rukou či jakékoliv jiné části těla. Přitom právě v péči o chodidla hydrataci velice často zanedbáváme. Nezapomínejte proto na svá chodidla pravidelně aplikovat hydratační krém či olej. V obou případech doporučujeme nanést na noc silnější vrstvu přípravku a nohy obout do silnějších ponožek.

 

I na životosprávě záleží 

Vše, co sníme nebo vypijeme, se promítne na naší pokožce i nehtech. Nezapomínejte proto na vyváženou stravu s dostatečným obsahem vitamínů a minerálů. Případně si můžete pomoci i vhodně zvolenými doplňkami stravy. Zaměřit byste se měli zejména na vitamín C a E, které jsou skvělými antioxidanty a podporují pružnost pokožky.

Nezapomínejte ani na nehty

I o nehty na nohou je zapotřebí se náležitě starat. V první řadě je to opět dostatečný přísun potřebných živin. V případě nehtů se jedná zejména o vitamíny skupiny B, vápník, železo a nenasycené mastné kyseliny. Vyzkoušet můžete také některý z doplňků stravy speciálně určených pro zdravé a krásné nehty. Na nehtová lůžka pravidelně aplikujte kosmetický olej a nehty můžete nalakovat vyživujícím lakem. V případě, že trpíte mykózami, vyzkoušejte kosmetiku Franail, speciálně navrženou pro mykotické nehty a pokožku. Pokud vás trápí zarůstající nehty, pravidelně je stříhejte tak, aby byli vždy krátké. Se záděrami si poradí speciální masti, které potlačí riziko infekce, a vyvážená strava s dostatkem vitamínů a minerálů.