Zatočte s migrénou za pomoci hořčíku

Trápí vás úporné pulzující bolesti hlavy, stavy na omdlení, nevolnost, pocit na zvracení či abnormální citlivost na světlo a hluk? Pak se pravděpodobně potýkáte s migrénou, jedním z častých chronických onemocněních. Migrénami trpí až 3x častěji ženy, než muži, a byť se nejedná o život ohrožující onemocnění, dokáže vás migréna výrazně potrápit a narušit váš den. Pro ty z vás, kteří hledají alternativní cestu, jak se s tímto onemocněním vypořádat, máme dobrou zprávu. Výskyt migrén se dá snížit zvýšeným přísunem hořčíku. Budete si tak moci zase bez starosti užívat vaše každodenní aktivity. Pojďme si blíže vysvětlit, jak vám právě hořčík může v boji proti migrénám pomoci.

Jak souvisí nedostatek hořčíku s migrénami

Hořčík, neboli magnézium, hraje v otázce migrén důležitou roli. Napomáhá totiž inhibovat právě ty signály v mozku, které jsou za migrény odpovědné. Lidé trpící migrénami jsou proto náchylnější k nedostatku hořčíku, než ti, kteří jimi netrpí. A naopak - nedostatek hořčíku znamená nedostatečnou inhibici výše zmíněných signálů, a tedy zvýšený riziko výskytu migrén. Kromě toho hořčík podporuje správné proudění krve v krevním řečišti, čímž uvolňuje stažené svaly. Kromě toho, že uvolnění svalů může ulevit od bolesti, podporuje hořčík také soustředění a proces myšlení. 

Jak poznat nedostatek hořčíku

Příznaků nedostatku hořčíku existuje celá řada. Jedním z nejčastějších je chronická únava. Hořčík je totiž důležitým minerálem při procesu tvorby energie. A pokud nám chybí, energie se našemu tělu prostě nedostává dostatek. To se projevuje únavou a poruchami soustředění. Rovněž se velice často objevují poruchy spánku, jako je nespavost. Magnézium je totiž důležitým pomocníkem také při blokování stresových hormonů. Pokud má naše tělo nedostatek magnézia, vyplavuje se nadbytek stresových hormonů, které mají negativní vliv na náš spánek. 

Dalším z velmi častých příznaků jsou svalové křeče. Jistě to znáte, chcete se ráno po probuzení protáhnout, ale místo kýžené úlevy se dostaví svalová křeč v lýtku, nebo jiné části těla. To samé vás může potkat například po fyzické aktivitě. A opět je na vině nedostatek hořčíku. Ten totiž napomáhá regeneraci svalů, která je nezbytná pro jejich správnou funkci.

Dalším projevem hořčíkového deficitu mohou být právě zmíněné migrény a bolesti hlavy. Příčinou bolesti bývá často ztuhlost svalů kolem krční páteře. A jak jsme si již vysvětlili, pro správnou funkci svalů je hořčík nezbytný. 

Jak tělu dodat potřebnou dávku hořčíku

Hořčík lze snadno doplnit přirozeně, pokud budete dodržovat zásady vyvážené stravy. Hořčík najdete v celé řadě potravin. Mezi na hořčík bohaté potraviny se řadí luštěniny, špenát, ryby, brambory, ořechy, ale také třeba arašídové máslo či kakao. 

Pokud však dojde k hořčíkovému deficitu, tělo si jej začne brát z vlastních zásob. Hořčík nám tak začne ubývat v kostech, svalech a v některých dalších důležitých orgánech. Proto je vhodné si při dlouhodobě přetrvávajících projevech hořčíkového nedostatku pomoci vhodnými doplňkami stravy. Navíc organismus některých lidí může přírodní hořčík vstřebávat neefektivně. Abyste tedy hladinu hořčíku ve vašem těle udržovali na potřebné úrovni, a předcházeli tak vzniku migrén a dalším obtížím, je vhodné užívat hořčík v kombinaci s dalšími doplňkami stravy, které správné vstřebávání hořčíku podpoří. Vhodná je například forma hořčíku tri-magnesium dicitrát, která je maximálně biologicky dostupná.

 

 

V případě akutního nedostatku hořčíku je možnost podávat jej injekčně přímo do žíly. Tato forma aplikace je prováděna lékařem, s kterým je vždy nutné se o celkové situaci a vhodné léčbě poradit.