Grig červíci, 20 g
Kód: ECO29546 ECO29838 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Upražení mouční červíci (Tenebrio molitor) jsou výživným snackem na výlety, po tréninku nebo u tvého oblíbeného filmu. Také mohou být součástí párty jako netradiční pochoutka a challenge.
Proč jedlý hmyz?
Hmyz se v moderním světě začíná využívat k lidské konzumaci stále více a bylo jen otázkou času, kdy se tento trend dostane i k nám. Přestože je jídlo z hmyzu pro většinu Evropanů ještě stále docela tabu, není pro to vůbec důvod. V jezení hmyzu je totiž skrytá celá řádka benefitů, a to jak výživových, tak i ekologických či chuťových:
Výživná alternativa plná bílkovin
Hmyz je plnohodnotným zdrojem bílkovin – obsahuje jich až 70 % – i pestré škály mikroživin. Pyšní se například všemi 10 esenciálními aminokyselinami, vitamíny (např. skupiny B), prebiotiky a řadou dalších látek klíčových pro správné fungování našeho těla. Tím se nemůže chlubit jen tak nějaká potravina!
Efektivnější produkce
Abychom získali stejné množství bílkovin, potřebujeme pro hmyz pouze zlomek vody a krmiva ve srovnání s kravami, prasaty a dalšími tradičními hospodářskými zvířaty. Navíc je můžeme chovat prakticky v jakémkoliv prostředí
Chov tradičních hospodářských zvířat zvládne vyprodukovat více emisí, než všechna auta na světě. Oproti tomu, je chov hmyzu mnohem ekologičtější a efektivnější způsob, jak získat kvalitní a výživné jídlo plné bílkovin. Obzvláště v dnešní době, kdy se každé environmentální zlepšení počítá…
Je to celkem k nevíře, ale až 70 % všech zemědělských ploch světa zabírá chov hospodářských zvířat. To se s hmyzem, díky jeho velikosti i způsobu chovu, stát nemůže. Hmyz je jednoduše mnohonásobně úspornější alternativou. Využijme zbylý prostor nějak efektivněji!
Larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) 96,9 %, sůl 3,1 %
Nutriční hodnoty na 100g - Sůl
Energie: | 2130 kJ / 510 kcal |
Tuky: | 30 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 6,7 g |
Bílkoviny | 53 g |
Sacharidy | 7 g |
- z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 7,8 g |
Sůl | 3,1 g |
Složení Chroupavých červíků Česnek:
Larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) 95,9 %, sůl 3,1 %, česnek 1 %
Nutriční hodnoty na 100g
Energie: | 2130 kJ / 510 kcal |
Tuky: | 30 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 6,7 g |
Bílkoviny | 53 g |
Sacharidy | 7 g |
- z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 7,8 g |
Sůl | 3,1 g |
Složení Chroupavých červíků Rajče a Bazalka
Larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) 97 %, směs koření 2 %, sůl 1 %
Nutriční hodnoty na 100g
Energie: | 2080 kJ / 496 kcal |
Tuky: | 25,1 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 5,2 g |
Bílkoviny | 52,9 g |
Sacharidy | 14,7 g |
- z toho cukry | 0 g |
Sůl | 4,5 g |
Složení Chroupavých červíků Chilli:
Larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor) 96,2 %, sůl 3,1 %, chilli 0,5 %, směs koření 0,2 %
Nutriční hodnoty na 100g
Energie: | 2130 kJ / 510 kcal |
Tuky: | 30 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 6,7 g |
Bílkoviny | 53 g |
Sacharidy | 7 g |
- z toho cukry | 0,3 g |
Vláknina | 7,8 g |
Sůl | 3,1 g |
Složení Chroupavých červíků Parmezán:
Larvy potemníka moučného 97 % (Tenebrio molitor), směs koření 2 % [glukózový sirup, zvýrazňovače chuti: E621, jedlá sůl, aroma, kvasničný extrakt, barvivo (červená řepa), extrakty koření], jedlá sůl 1 %. Lidé alergičtí na korýše, měkkýše a roztoče mohou být citliví na hmyz (obsahuje chitin). Může obsahovat stopy obilovin obsahující lepek.
Nutriční hodnoty na 100g
Energie: | 2060 kJ / 481 kcal |
Tuky: | 25,3 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 5,2 g |
Bílkoviny | 51,8 g |
Sacharidy | 14 g |
- z toho cukry | 0 g |
Sůl | 4,5 g |
Alergeny: Může obsahovat stopy obilovin obsahující lepek. Konzumace hmyzu (obsahuje chitin) může u lidí alergických na korýše, měkkýše a roztoče spustit alergickou reakci.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Sušený hmyz |
---|---|
Bez lepku: | Ano |
Obsah balení: | 20 g |
Země výroby: | Česká republika |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Jejich příběh začal zdánlivě nenápadně. Kdo by mohl předpokládat, že z letního tábora vzejde myšlenka založit firmu specializující se na potraviny z hmyzu? V roce 2015 dostal Adam návrh ochutnat kobylku. Původně odmítl, ale myšlenka jej neopouštěla. Začal pátrat, zda by se hmyz mohl stát základem potravin. Brzy zjistil, že výroba potravin z hmyzu je v naší zemi nelegální. I přesto nevzdával svůj zájem - proč by to mělo být nemožné, když v jiných částech světa je konzumace hmyzu běžná? A co víc, když s sebou přináší tolik výhod pro lidi i planetu?
O tři roky později se hmyz oficiálně stal v souladu s evropskou legislativou hospodářským zvířetem, čímž získal zelenou pro využívání v potravinářství. Adam spolupracoval s Mendelovou univerzitou na vývoji receptur a intenzivně prozkoumával relevantní výzkumy. Snažil se přinést hmyzí pochoutky do českého jídelníčku, postupně měnit stravovací návyky ve prospěch udržitelnosti a zdraví. Ale realita byla složitější - v laboratoři vše šlapalo, ale na trhu chyběly potřebné technologie, dostatečné prostory a cenová dostupnost.
Nevzdali se. Skrze náročné období našli vhodné výrobce, spolupracují s vynikající litevskou farmou cvrčků, mají skvělý tým a neustále se snaží posunout hranice.
Hodnoty:
- Odpovědnost vůči naší planetě: V roce 2050 se očekává populace přesahující 10 miliard, což vyžaduje hledání nových a udržitelnějších zdrojů bílkovin. V tomto kontextu je hmyz ideálním řešením.
- Být užiteční: Snaží se přinášet lidem výživné produkty, které nejen chutnají, ale také poskytují tělu potřebné makroživiny a nezbytné mikroživiny. Jejich snahou je být prospěšní prostřednictvím chutných, nutričně hodnotných a pečlivě vyvinutých produktů.
- Zatraktivňovat zdravou stravu: Základy zdravé životosprávy zůstávají nezměněny, ale prostřednictvím jejich produktů chtějí tuto stravu zatraktivnit a inspirovat tak více lidí, aby se starali se o své zdraví.
Produkty této značky naleznete v kategorii: Cvrččí chipsy a krekry, Sušený hmyz, Těstoviny a tapenády, Sušení cvrčci, Cvrčci a hmyz