- Povzbudí rostliny k růstu, vitalitě a kvetení.
- Zlepší zdraví a přirozenou obranyschopnost rostlin. Jsou skvělou prevencí, protože vytvářejí kyselinu mléčnou a další látky, které znepříjemňují život patogenům.
- Povzbudí rostliny k tvorbě kořenových výměšků, kterými se bakterie živí, a tím posílí jejich kořenový systém.
- „Předžvýkají“ těžko stravitelné živiny do formy, kterou rostliny dokáží snadno využít. Lepší výživa má pozitivní vliv na plodnost.
- Zpomalí případný nástup nemoci, zmírní její průběh. Rostlinky se rychleji zregenerují.
- Dodají rostlinám sílu zvládat stres, změny prostředí, bojovat se suchem, mrazíky nebo lijáky a bránit se chorobám i škůdcům. To díky produkci fytohormonů.
- Průběžně rostlinám naservírují potřebnou dávku fosforu a draslíku. Díky tomu pak sklidíte třeba sladší úrodu a květiny budou více a déle kvést.
- Probiotika jsou zcela neškodná a ekologická, takže jimi můžete úplně bez obav ošetřit i bylinky, okurky nebo saláty. Pomáhají všem rostlinám.
Probiotika jsou nyní světovým trendem nejen ve výživě, ale i v přírodním pěstování. Všech možných mikroorganismů máme v těle víc než vlastních lidských buněk. Pokud převažují ty užitečné (probiotické), jsme odolnější, máme lepší náladu, zažívání i imunitu. Blahodárný vliv probiotik na lidské tělo ostatně v poslední době potvrzuje stále více vědeckých studií.
Díky probiotickým bakteriím rostliny lépe zakoření, dokáží využít mnohem víc živin z půdy, více porostou i pokvetou, takže se dokážou se lépe bránit nemocem, škůdcům i výkyvům počasí. Užitečné mikroorganismy pilně rozkládají zbytky rostlinných pletiv, kořínky i odumřelé půdní organismy na základní živiny pro rostliny. Navíc ve formě snadno vstřebatelné i pro ten nejmenší kořínek. Díky lepší výživě je úroda větší, zdravější a chutnější, květiny déle a bohatě kvetou. Probiotika také zpomalují šíření chorob a zmírňují jejich průběh, takže můžete snížit nebo úplně vynechat pesticidy na ochranu rostlin. Probiotika zkrátka představují moderní a ekologický způsob, jak jednoduše aktivovat přírodní principy pro radost ze zahradničení a dopřát si bohatou úrodu klidně zcela bez chemie. A také ušetřit na zálivce a hnojivech.
Bohužel většinou není. Důvodem může být třeba přehnané využívání minerálních hnojiv a jiné zahradní chemie, která život v půdě likviduje. Půdu chudou na užitečné bakterie často najdete i v organikou hnojených zahradách, protože granulovaná organická hnojiva, která většina z nás používá, už kvůli tepelné úpravě při zpracování téměř žádný život neobsahují. Bakterie se musí v této organické hmotě teprve znovu zabydlet, což značně uspíšíte pomocí probiotik. U čerstvých hnojiv zase potlačí patogeny a podpoří spolupráci různých kmenů užitečných organismů.
Minerální hnojiva mají tu výhodu, že dodávají živiny okamžitě. Jsou ale spíše vhodná k řešení výživového deficitu nebo pro rychlou podporu růstu než k pravidelnému používání.Nadužíváním minerálních hnojiv totiž zničíte celý půdní ekosystém, který vám k velké úrodě pomůže nejvíc. Rostliny hnojené převážně minerálním hnojivem také zleniví. Pokud rostlina dostane vše, co potřebuje, hned a bez námahy, přestává budovat kořenový systém. Z rostlinky se stává slabý jedinec a je náchylná k nemocem i útokům škůdců, smete ji liják, zabije sucho.Půda poškozená minerálními hnojivy a pesticidy má také málo přirozených živin a nízký výnos.
Prolíváme ji dalšími a dalšími dávkami minerálních hnojiv, abychom docílili slušné úrody. Rostliny jsou navíc kvůli přemnoženým patogenním mikroorganismům ohroženy škůdci a houbovými onemocněními. Na nemocné rostliny potom nastříkáme pesticidy. Choroby a škůdce sice zlikvidujeme, dlouhodobý problém půdy se ale prohloubí a nutí nás k dalšímu a dalšímu nadužívání chemie. A tu pak přijímáme v našich výpěstcích a platíme za ni dost peněz.Pokud na minerální hnojiva nedáte dopustit, je třeba kromě nich aplikovat do půdy i organickou hmotu a probiotika. Tahle dvojka poškozenou půdu regeneruje a obnoví v ní rovnováhu.
Půdu chudou na užitečné bakterie často najdete i v přírodních zahradách, protože granulovaná organická hnojiva, která většina z nás používá, už kvůli tepelné úpravě při zpracování téměř žádný život neobsahují. Bakterie se musí v této organické hmotě teprve znovu zabydlet, což značně uspíšíte pomocí probiotik.Probiotika ale vašim záhonům hodně prospějí, i když používáte čerstvý kompost, koňský hnůj, slepičince nebo si vyrábíte jíchy. Užitečných bakterií jsou sice v čerstvých organických hnojivech davy, ale ne vždy dokážou žít pospolu, nebo dokonce spolupracovat. Čerstvá přírodní hnojiva navíc téměř vždy obsahují i patogenní, a tudíž často nebezpečné bakterie. A těm probiotika znesnadní život i množení.Posílením tábora užitečných bakterií zkrátka rostlinám zajistíte snazší život a klidnější růst, ať už živiny do půdy přidáváte jakýmkoli způsobem. To se pak zákonitě projeví na sklizni, kvetení i celkovém stavu rostlin.
Rostliny, stejně jako jakékoli jiné živé organismy, potřebují živiny. Zpravidla víc, než se jim podaří „ulovit“ kořínkem v běžném záhonu. O truhlíku a květináči ani nemluvě, tam nejde vyslat ani dlouhatánský kořínek pro živiny v hlubších vrstvách půdy.Po nějakém čase se živiny v záhoně nebo truhlíku vyčerpají a ani užitečné bakterie, pilně rozkládající organickou hmotu, nevyrobí dostatek živin pro velké jedlíky. A tady přichází na řadu hnojivo. My se přimlouváme za organická hnojiva, která jsou prospěšná nejen pro rostliny, ale i pro půdu samotnou. Ale jde to dobře i s minerálními hnojivy, když jich nepoužíváte zbytečně moc.Užitečné bakterie mají jinou funkci než hnojit! A to sice živiny z hnojiva přetvořit tak, aby je rostliny dokázaly přijmout. Užitečné bakterie totiž „nakrájí“ těžko stravitelné živiny z organické hmoty do formy, kterou rostliny dokážou snadno využít. Průběžně rostlinám také servírují potřebnou dávku fosforu a draslíku, prvků, které nejvíce ovlivňují chuť a kvalitu úrody. Díky tomu pak sklidíte sladší úrodu. U květin zase můžete vidět, že probiotická zálivka má příznivý vliv na množství a krásný vzhled květů. I kdybyste rostlině dopřáli vždy ideální koktejl organických živin, pokud je užitečné bakterie nepoupraví, rostliny budou trpět podvýživou.